Vriendschap overwint grenzen

20 jaren jumelage tussen de Lionsclubs Jever (Duitsland) en Emmen (Nederland)

Jever/Emmen – Toen ongeveer 20 jaar geleden de eerste banden gesmeed werden tussen de Lionsclubs Jever en Emmen was het een voorzichtig aftasten – de betrekkingen tussen Duitsers en Hollanders was nog wat beladen.

Op 21 oktober 1989 werd de officiële jumelage van de beide clubs feestelijk ondertekend.Uit dit voorzichtig snuffelen is een mooie stevige vriendschap gegroeid.Zaterdagavond vierden meer dan 30 leden van beide clubs het jubileum van deze “jumelage”, zoals dit in Lions termen genoemd wordt.

Het smeden van internationale banden tussen clubs is een vast onderdeel van de Lionsorganisatie, die wereldwijd bestaat uit meer dan 45.000 clubs met 1,4 miljoen leden, die zich dienstbaar opstellen ten behoeve van de gemeenschap, zowel sociaal als cultureel. Tolerantie en vriendschap tussen de volkeren staat hoog in het vaandel.

De Lions in Jever en Emmen hebben veel gezamenlijk gedaan en veel van elkaar geleerd – ze ontmoeten elkaar jaarlijks minstens drie keer bij hun bijeenkomsten.Zo waren de Hollanders met hun gemoedelijke manier van met elkaar omgaan, de oorzaak dat de leden van de toen 20 jaar oude Jeverclub elkaar gingen “duzen”, tutoyeren.

Over dit soort anekdoten onderhielden de beide oudgedienden Heinz Behrends (Jever) en Warrie Nijenbrinks (Emmen) in een komische samenspraak de aanwezigen.De gast van de avond was vice-gouverneur Frits Jonker en zijn vrouw uit Nederland.Het treffen begon in De Kunsthalle in Emden en werd nadien in restaurant „Goldenen Adler“ voortgezet, waar de presidenten van de beide clubs, Christian Hanken (Jever) en Henk Zilverberg (Emmen) iedereen welkom heetten.De organisatie van de avond was in de vertrouwde handen van Lion Karl Rupp uit Schortens, die al vele jaren de touwtjes van de jumelage in handen heeft.

Overigens wordt op zo’n avond Duits gesproken. Niet principieel, maar omdat pogingen van Jeverse zijde om Hollands te praten, leidde tot komische begripsverwarringen, zoals Heinz Behrends in zijn humoristische terugblik opmerkte.

De in het grensgebied wonende Nederlanders blijken nauwelijks enig taalprobleem te hebben. Ook dat heeft het koesteren van de jumelage en de deels persoonlijk vriendschappen hieruit voortgekomen, gemakkelijk gemaakt.

Helmut Burlager

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s